Осипенківська громада
Запорізька область, Бердянський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

З 1  березня підвищаться пенсії  запорізьких пенсіонерів у зв’язку з проведенням індексації

Дата: 23.02.2022 13:30
Кількість переглядів: 5615

З 1  березня підвищаться пенсії  запорізьких пенсіонерів у зв’язку з проведенням індексації

 

Автоматичну індексацію пенсій згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» за новим принципом впроваджено ще у жовтні 2017 року. У Законі передбачено, що індексація здійснюватиметься щороку починаючи з 2019-го (частина друга статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»), після прийняття постанови Кабінету Міністрів.

В цьому році Головним управлінням Пенсійного фонду України в Запорізькій області зазначений перерахунок пенсій буде проведено з
1 березня,
відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від
16 лютого 2022 року № 118 «
Про індексацію пенсій та заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2022 році».

Порядок перерахунку пенсій, визначений постановою Уряду, наступний: показник середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсій, збільшується на коефіцієнт 1,14 і складає 6186,32 грн. (5426,60 грн. х 1,14).

У разі, коли розмір збільшення в результаті перерахунку пенсії, обчисленої відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” не досягає 100 гривень, встановлюється доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Якщо щомісячний розмір  пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” з урахуванням страхового стажу 35 років для чоловіків та 30 років для жінок, або в осіб з інвалідністю І групи   не досягає  2300 гривень, таким особам буде встановлена доплата до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії, а для непрацюючих пенсіонерів з числа одержувачів мінімальних пенсій, які не мають повного стажу, - до 2 100 грн.

 

Встановлено  доплату особам пенсії яких обчислено відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та  які не підпали під індексацію, оскільки були призначені протягом трьох останніх  років. Для таких людей з 1 березня 2022 року встановили щомісячну доплату  135 грн.

Визначено індексацію на 14% розмірів щомісячних компенсаційних виплат до пенсії літніх людей. Після індексації виплати складають для:

- осіб віком 75 – 80 років – 456 грн;

- осіб віком 80 + – 570 грн.

 

Буде збільшено розміри пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачені частиною третьою статі 54 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, на коефіцієнт 1,14.

Зазначені пенсії не можуть бути нижче:

для І  групи інвалідності – 6840 грн;

для  ІІ групи інвалідності – 5474 грн;

для ІІІ групи інвалідності – 4218 грн.

 

З 1 березня також будуть підвищенні пенсії за вислугу років, по інвалідності та у разі втрати годувальника, призначених до 31.12.2021 року відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та які не перераховувались у період з 1 січня 2021 р. до 28 лютого 2022 р. відповідно до норм статті 63 зазначеного Закону, шляхом збільшення основного розміру  на коефіцієнт 1,14.

 

Таким чином, перерахунок щодо індексації пенсій буде проведений для осіб, яким обчислено пенсії, згідно із законами: «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (за віком, по інвалідності, у зв'язку із втратою годувальника, за вислугу років); «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (по інвалідності, у зв'язку із втратою годувальника, за вислугу років); «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (по інвалідності, у зв'язку із втратою годувальника).

 

Разом з тим, з 01.03.2022 відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 29.06.2021 № 1584 буде збільшено щомісячну допомогу до мінімальних розмірів пенсійних виплат ліквідаторам наслідків аварії на  Чорнобильській АЕС 1 категорії виходячи із середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії, за рік, що передує року перерахунку, тобто виходячи з розміру 12993,56 грн.

Мінімальний розмір пенсійної виплати вищезазначеній категорії складатиме: у осіб з інвалідністю І групи – 12993,56 грн, ІІ групи – 10394,85 грн та ІІІ групи – 7796,14 грн.

 

Всі підвищення будуть виплачуватись в межах максимального розміру пенсій.

 

На даний час Головним управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області вищезазначені перерахунки проводяться в автоматичному режимі без звернення пенсіонерів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь