Осипенківська громада
Запорізька область, Бердянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Концепція ініціативи “Skills Lab: Local Leaders”

Дата: 09.02.2022 09:46
Кількість переглядів: 302

 Програма ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP)

 

Концепція ініціативи “Skills Lab: Local Leaders”

Відповідальна агенція ООН - UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення

 

Мета:

формування активної громадянської позиції у молоді, яка мешкає у цільових регіонах, шляхом залучення молоді з числа студентів і випускників професійно-технічних закладів освіти, вищих навчальних закладів, шкільного самоврядування тощо до системи публічного управління, ознайомлення з особливостями роботи органів місцевого самоврядування та громадських організацій, отримання ними практичних навичок в розробці власних ініціатив, спрямованих на покращення та розвиток своїх громад.

Завдання програми:

  • Сформувати у учасників/ць програми практичні навички щодо публічного управління та діяльності громадського сектору, в тому числі на прикладах успішних кейсів з громад областей, які охоплені проектом;
  • Залучити молодь з вразливих груп (ЛГБТ, національні меншини, молодь з інвалідністю, ВПО тощо) до участі у програмі та подальшій активній позиції у публічній сфері;
  • Сприяти мобільності молоді через організацію стажувань щонайменше 20-ти учасників (по 5 осіб з кожної області) та учасниць програми на базі органів місцевого самоврядування, громадських організацій тощо з інших областей-учасниць проекту.
  • Розробити методологію впровадження програми “Skills Lab: Local Leaders” для подальшої передачі Міністерству молоді та спорту для впровадження на національному рівні.

Територія впровадження програми: громади Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей.

Термін впровадження програми:

2021 - 2022 рік

Донецька область ↔ Херсонська область

2022  рік

Запорізька область ↔ Луганська область

Цільова аудиторія: Щонайменше 100 осіб (по 25 осіб з кожної з 4-х областей) з числа молоді віком від 18 до 25, яка навчається у закладах професійно-технічної освіти та вищих навчальних закладах, лідери та лідерки студентського та шкільного самоврядування, учасники та учасниці волонтерських програм або громадських рухів.

 

 

Заплановані активності:

Ініціатива “Skills Lab: Local Leaders” передбачає набір молоді з чотирьох цільових областей для  участі у навчальній онлайн програмі із засвоєнням усіх навичок, які можуть знадобитися локальним лідерам, тренуванням отриманих навичок в умовах праці муніципального і громадського секторів, створення власних ідей і програм, підтримка експертами і експертками; відбір кращих учасників та учасниць навчальної програми;  організація та проведення стажування локальних лідерів та лідерок у громадах відмінних від рідної громади; розробка та презентація власних ініціатив. Календарний план (додається).

 

 

Критерії відбору учасників та учасниць до участі у навчальній програмі із подальшим стажуванням:

Загальні критерії:

  • вік від 18 до 25 років,
  • учень/учениця ЗПТО,
  • студент/студентка ВНЗ,
  • проживають на території Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.
  • Участь у шкільному або студентському самоврядуванні, у молодіжних радах або громадських рухах буде перевагою, але не є обов’язковим.

Пріоритет під час відбору учасників та учасниць надається за умови приналежності      до однієї з категорій вразливості (особи з інвалідністю, представники/ці національних меншин, молодь з числа сиріт або позбавлених батьківського піклування, ВПО, ЛГБТ та інші) більш детально у Додатку до Концепції 

 

 Додаткові критерії:    

  • вмотивованість  (опитувальник та мотиваційний лист)
  • має достатню кількість часу пройти всі модулі навчання,
  • має можливість поїхати на 10 днів стажування до іншої громади

 

Всі рішення щодо відбору молоді до участі у програмі прийматимуться на підставі рівного доступу до заходів для осіб чоловічої та жіночої статей

 

І етап: навчальна програма Skills Lab: Local Leaders 

Спікери/тренери/ментори, які будуть залучені до навчальних модулів, приймуть участь у work-shop щодо

завдань програми та основних меседжів, які вони повинні донести до молоді.

 

Під час створення та реалізації навчальної програми буде залучено експерта/ку з методології навчання дорослої аудиторії, а саме молоді. За результатами впровадження програми “Skills Lab: Local Leaders” буде розроблено методологію для подальшої передачі Міністерству молоді та спорту для впровадження на національному рівні.

 

Основні блоки навчання:

Модулі

Зміст 

Спікери

Модуль 1

 

«Молодіжне лідерство в розвитку громад»

Мета – мотивація, натхнення, визначення власної мети та особистих ресурсів, на які можна спиратися.

Зміст:

Офіційна частина. Відкриття програми.

Привітання від засновників і друзів програми, настановчі та мотивуючі промови (приклад - https://www.youtube.com/watch?v=BmYv8XGl-YU або https://ukraine.unfpa.org/uk/ICPD2018).

Практична частина.

Знайомство учасників.

Ознайомлення з програмою курсу та спікерами.

Напрацювання правил роботи.

Визначення очікувань учасників від програми.

Особисте лідерство та його вплив на всю громаду. На які особисті ресурси необхідно спиратися в розвитку      громадянського активізму (м’які навички), self motivation     .

Практичне завдання (буде пов’язано з тематикою модулю та прописано у програмі)

ФН ООН у галузі народонаселення

Всеукраїнський молодіжний центр

ОДА з областей-учасниць

Постійний модератор

Тренер      (психолог/коуч/ментор/експерт з громадянської активності)

Модуль 2

 

«З чого складається молодіжна політика»

Мета – надати учасникам/цям розуміння ресурсу, на який вони можуть спиратися, на що вони можуть розраховувати в побудові своєї активної позиції в громаді.

Зміст:

Що таке «молодіжна політика»? Рамка/     можливості/ресурси, які дає молоді державна та місцеві політики (закони, цільові державні та місцеві програми, діяльність всеукраїнського молодіжного центру тощо).

Успішні кейси молодіжної політики на рівні держави або громад (що робилося державою або місцевим самоврядуванням у відповідь на потреби молоді).

Практичне завдання (буде пов’язано з тематикою модулю та прописано у програмі)

Постійний модератор

Тренери

Спікери з Всеукраїнського      молодіжного центру, ОДА, громад

Модуль 3

«З чого почати?»

Мета – відпрацювати практичні навички аналізу потреб громади та визначення того, на що хочуть та можуть вплинути в громаді молоді лідери/ки.

Зміст:

Інструменти дизайн-мислення, аналізу ситуації в громаді, визначення впливу проблеми на громаду тощо. Як молодь може долучитися до вирішення проблем в громаді – знайомство з успішними кейсами.

Практичне завдання з визначення пріоритетних проблем в громаді та сфери потенційного залучення учасників/ць.

Постійний модератор

Тренери

 

Модуль 4

«Управління громадою»

Мета – дати учасникам/цям розуміння що таке місцеве самоврядування та що насправді воно вирішує, сформувати уявлення про підрозділи, де вони можуть проходити стажування та процедуру працевлаштування в органи місцевого самоврядування.

Зміст:

Хто може приймати рішення щодо життя громади? Що таке державне управління та місцеве самоврядування, в чому відмінності та чим обмежується сфера відповідальності кожного? Децентралізація. Як приймаються рішення в міському управлінні? Звідки громада бере ресурси на забезпечення потреб своїх жителів. Структура місцевого самоврядування, за що відповідають різні підрозділи. Хто відповідає в громаді за безпеку та екологію? Як молодь може стати частиною місцевого самоврядування?

Практичні кейси та вправи з моделювання управління громадою та прийняття рішень.

Постійний модератор

Тренери

Представники ОМС з громад областей-учасниць, депутат міської ради 

HR-департамент міської ради

Модуль 5 (2 зустрічі)

«Участь молоді в просуванні змін»

Мета – сформувати у учасників/ць перелік інструментів, за допомогою яких молодь може стати «агентами змін» в своїх громадах.

Зміст:

Інструменти участі, громадський бюджет, система петицій, звернення громадян, доступ до публічної інформації, співпраця з іншими громадськими організаціями, молодіжні центри,  молодіжні ради та парламенти тощо. Адвокація.

Знайомство з успішними практиками. 

Практичне завдання (буде пов’язано з тематикою модулю та прописано у програмі).

Постійний модератор

Тренери

Представники ГО, які успішно використовують інструменти участі молоді

Представники ОМС

Модуль 6

«Місто для кожного/ї»

Мета – долучити учасників/ць до розуміння важливості інклюзії, врахування інтересів молоді з різних цільових груп.

Зміст:

Гендерно чутливий підхід та підхід, заснований на правах людини. Інклюзія, різноманіття, сталий розвиток, урбанізм, тренди майбутнього.

Практичне завдання з проектування розвитку міста на засадах різноманіття.

Постійний модератор

Тренери

 

Модуль 7

«Як працюють громадські організації»

Мета – сформувати уявлення про те, що таке громадські організації та на яких засадах вони працюють.

Зміст:

Для чого створюються громадські організації? Хто і як це може робити? Приклади успішних молодіжних організацій та їх ініціатив, які вплинули на молодь та громаду в цілому. Етичні принципи та цінності громадянського суспільства. Ресурси для розвитку громадських активістів/ок. Як залучати/мобілізувати молодь до змін, шукати однодумців?

Практичне завдання зі складання карти власного розвитку в публічному управлінні або громадській діяльності. 

Постійний модератор

Тренери

Представники ГО

 

ІІ етап – Стажування.

 

Структура:

1. До другого етапу програми SL_LL – стажування      буде відібрано молодь (критерії за посиланням

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1biygWCRlsuyID9P0KyzPJJpyA-smSJUjT7WjQYCu9BU/edit?fbclid=IwAR3eqfUUb09PdwUqV8XIu0BFgC3qJJLUwRF94ryTjm1EQPJYulEVZ1Vp_X4#gid=0 , включаючи мотиваційний лист), яка пройшла навчальний курс (8 модулів), виконала всі      практичні завдання та має ідеї для внесення змін/вирішення проблем у власних громадах.

2. Відбір учасників та учасниць буде відбуватись на конкурсній основі. Загалом не менше 20 осіб отримають досвід стажування ( по 5 осіб від області).

3. Стажування має відбуватись в регіоні відмінному від регіону проживання учасника або учасниці.

4. Молоді буде запропоновано 3-4 направлення, за якими вони зможуть обрати місце проходження стажування.

5. Тривалість стажування 10 календарних днів безпосередньо у приймаючій громаді.

6. Чотири календарних дні на підготовку звіту за результатами стажування.

7. Стажування повинно завершитись не пізніше двох місяців з дати обрання до другого етапу програми SL_LL.

8. У випадку посилення карантинних заходів стажування може бути повністю або частково перенесено у дистанційний формат.

 

Місце стажування:

  • Органи місцевого самоврядування: міські, сільські та селищні ради
  • Територіальної громади або військово-цивільні адміністрації, що виконують їх

повноваження;

  • Громадські об’єднання: неприбуткові організації, благодійні фонди, ініціативні групи.

 

Тип стажування: ознайомче-практичний.

 

Організаційні умови стажування:

ГО «Рада жінок Донеччини» забезпечує учасників та учасниць під час проходження стажування проживанням, харчуванням та транспортними послугами.

 

ГО «Рада жінок Донеччини» відповідальна за домовленість з приймаючими установами/закладами/організаціями щодо прийому молоді на стажування.

 

 

Контактна особа по Запорізькій області  - Точиліна Дарина – 061 224 61 41

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь