Осипенківська громада
Запорізька область, Бердянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Побудова взаємодії у громаді. Взаємодія поліції та громади на засадах партнерства»

Дата: 29.12.2021 10:20
Кількість переглядів: 887

З 22 по 24 грудня 2021 року у м.Бердянськ відбувся триденний тренінг «Побудова взаємодії у громаді. Взаємодія поліції та громади на засадах партнерства», за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Від Осипенківської ОТГ прийняли участь поліцейські офіцери громади: Нестеров Олександр, Корнет Андрій та спеціаліст І категорії з питань цивільного захисту та мобілізаційної роботи, роботи з правоохоронними органами відділу з юридичних питань та комунальної власності – Костомарова Катерина.

Безпека – одна з найважливіших цінностей для людини, а співпраця поліції та громади – найкращий спосіб її гарантувати. Таку взаємодію ще називають англійським терміном Community Policing (CoP).

Вона полягає у тому, що поліція працює, зважаючи на думку мешканців щодо питань громадського порядку у кожному конкретному районі, селі, місті тощо.

Community Policing – це постійна співпраця поліції з населенням та місцевою владою. А головна мета такої взаємодії – створення спільного безпечного простору.

Що передбачає співпраця поліції та громади?

Підхід Community Policing побудований на принципах постійної комунікації, де:

поліція та місцева громада разом відповідають за безпеку;

поліція реагує на місцеві потреби й вимоги, які визначає громада;

спілкування між населенням і поліцією є ефективним, а отже приносить відповідні результати;

підхід до вирішення кожної з місцевих проблем є індивідуальним;

співпраця спрямована на попередження правопорушень і створення плану запобіжної діяльності.

Навіщо Community Policing потрібна громаді?

Розвиток Community Policing має низку переваг для конкретних мешканців конкретних громад. Зокрема:

мешканці повідомляють поліції про проблеми у сфері безпеки та спільно шукають рішення їх подолання;

місцева поліція у плануванні роботи враховує думку населення. На підставі цієї інформації формуються місцеві програми із підвищення безпеки;

спілкування з населенням відбувається за допомогою інноваційних платформ. Створюють онлайн-платформи, «карти злочинності», влаштовують тематичні зустрічі, запроваджують спільні ініціативи. Такі майданчики допомагають мешканцям швидко отримувати реакцію на їхні звернення та ефективніше вирішувати проблеми з безпекою.

за рахунок більш тісної комунікації та взаємодії населення й поліції мешканці точно знають, що робить поліція, яка її роль, права та обов’язки;

зосередження уваги на причинах злочинів дозволяє завчасно попереджати їх;

громада контролює діяльність поліції, отримує актуальну інформацію про стан безпеки за місцем проживання;

критерієм оцінки роботи поліції є те, як вона вирішує проблеми у сфері безпеки, на які вказали мешканці. При цьому саму оцінку також дають представники громад, органів місцевого самоврядування, незалежні експерти.

Керуючись принципом «обгороджуйся не парканом, а добрими сусідами», люди завжди обирають собі помешкання там, де безпечно. А безпечно там, де ефективно працює Community Policing. Крім того, такі оселі стають вигідним капіталовкладенням для власників. Розвиток співпраці поліції та громади – це безпечний район, безпечне селище, безпечне місто.

Навіщо Community Policing потрібна місцевій владі?

Відповідальна місцева влада завжди зацікавлена у забезпеченні правопорядку на своїй території. Адже від рівня безпеки в громаді залежить і добробут людей. Від швидкого й ефективного реагування на злочини – захищеність мешканців. А від превентивної роботи – зменшення кількості правопорушень та злочинів у майбутньому. Саме тому роль місцевої влади у розвитку Community Policing дуже важлива:

місцева влада спільно з мешканцями визначає небезпечні для людей ділянки в місті, селі, селищі;

місцева влада відповідає на запити людей щодо підвищення рівня безпеки конкретними діями, через що довіра до неї зростає;

місцева влада формує пріоритети в сфері розвитку міста (території), які важливі для населення, та передбачає ефективний план досягнення цілей;

безпечна територія привабливіша для інвестиційних проектів, а це дає можливість залучити зовнішні кошти для розбудови міст і селищ;

чим безпечніше місто чи село, тим воно комфортніше для туристів, які приносять додатковий прибуток для громади.

Навіщо Community Policing потрібна поліції?

Поліцейські є частиною громади, яку покликані захищати. Вони – гарантія того, що кривдники отримають законне покарання.

Втім, сучасна поліція у своїй роботі повинна орієнтуватися на потреби місцевої громади. Необхідність співпраці поліції та населення на засадах партнерства визначена Законом України «Про Національну поліцію».

Для чого ж були прийняті ці норми і навіщо самій поліції розвивати взаємодію з громадою:

завдяки залученню людей (наприклад, спільному патрулюванню, нагляду за територією і вчасному інформуванню патрульних) поліція ефективніше запобігає новим правопорушенням. Як наслідок, зменшується кількість роботи, пов’язаної із реагуванням на вчинені правопорушення і розслідуванням скоєних злочинів;

співпраця з активними мешканцями дозволяє заручитись підтримкою громади і будувати довіру між поліцейськими та населенням;

вирішення проблем, які турбують громаду, сприяє формуванню позитивного іміджу поліції;

співпрацюючи з громадою, поліція підвищує обізнаність мешканців про свою роботу (наприклад, про межі компетенції поліцейських або про альтернативні шляхи вирішення проблем). А це дозволяє в подальшому зменшити навантаження на патрульну поліцію.

В яких країнах працює Community Policing?

Принцип СоР впроваджений та ефективно працює у таких країнах, як Бельгія, Болгарія, Кіпр, Чехія, Данія, Німеччина, Естонія, Іспанія, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди, Польща, Велика Британія та США.

 

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь