Осипенківська громада
Запорізька область, Бердянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Побудова взаємодії у громаді. Взаємодія поліції та громади на засадах партнерства»

Дата: 29.12.2021 10:20
Кількість переглядів: 920

З 22 по 24 грудня 2021 року у м.Бердянськ відбувся триденний тренінг «Побудова взаємодії у громаді. Взаємодія поліції та громади на засадах партнерства», за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Від Осипенківської ОТГ прийняли участь поліцейські офіцери громади: Нестеров Олександр, Корнет Андрій та спеціаліст І категорії з питань цивільного захисту та мобілізаційної роботи, роботи з правоохоронними органами відділу з юридичних питань та комунальної власності – Костомарова Катерина.

Безпека – одна з найважливіших цінностей для людини, а співпраця поліції та громади – найкращий спосіб її гарантувати. Таку взаємодію ще називають англійським терміном Community Policing (CoP).

Вона полягає у тому, що поліція працює, зважаючи на думку мешканців щодо питань громадського порядку у кожному конкретному районі, селі, місті тощо.

Community Policing – це постійна співпраця поліції з населенням та місцевою владою. А головна мета такої взаємодії – створення спільного безпечного простору.

Що передбачає співпраця поліції та громади?

Підхід Community Policing побудований на принципах постійної комунікації, де:

поліція та місцева громада разом відповідають за безпеку;

поліція реагує на місцеві потреби й вимоги, які визначає громада;

спілкування між населенням і поліцією є ефективним, а отже приносить відповідні результати;

підхід до вирішення кожної з місцевих проблем є індивідуальним;

співпраця спрямована на попередження правопорушень і створення плану запобіжної діяльності.

Навіщо Community Policing потрібна громаді?

Розвиток Community Policing має низку переваг для конкретних мешканців конкретних громад. Зокрема:

мешканці повідомляють поліції про проблеми у сфері безпеки та спільно шукають рішення їх подолання;

місцева поліція у плануванні роботи враховує думку населення. На підставі цієї інформації формуються місцеві програми із підвищення безпеки;

спілкування з населенням відбувається за допомогою інноваційних платформ. Створюють онлайн-платформи, «карти злочинності», влаштовують тематичні зустрічі, запроваджують спільні ініціативи. Такі майданчики допомагають мешканцям швидко отримувати реакцію на їхні звернення та ефективніше вирішувати проблеми з безпекою.

за рахунок більш тісної комунікації та взаємодії населення й поліції мешканці точно знають, що робить поліція, яка її роль, права та обов’язки;

зосередження уваги на причинах злочинів дозволяє завчасно попереджати їх;

громада контролює діяльність поліції, отримує актуальну інформацію про стан безпеки за місцем проживання;

критерієм оцінки роботи поліції є те, як вона вирішує проблеми у сфері безпеки, на які вказали мешканці. При цьому саму оцінку також дають представники громад, органів місцевого самоврядування, незалежні експерти.

Керуючись принципом «обгороджуйся не парканом, а добрими сусідами», люди завжди обирають собі помешкання там, де безпечно. А безпечно там, де ефективно працює Community Policing. Крім того, такі оселі стають вигідним капіталовкладенням для власників. Розвиток співпраці поліції та громади – це безпечний район, безпечне селище, безпечне місто.

Навіщо Community Policing потрібна місцевій владі?

Відповідальна місцева влада завжди зацікавлена у забезпеченні правопорядку на своїй території. Адже від рівня безпеки в громаді залежить і добробут людей. Від швидкого й ефективного реагування на злочини – захищеність мешканців. А від превентивної роботи – зменшення кількості правопорушень та злочинів у майбутньому. Саме тому роль місцевої влади у розвитку Community Policing дуже важлива:

місцева влада спільно з мешканцями визначає небезпечні для людей ділянки в місті, селі, селищі;

місцева влада відповідає на запити людей щодо підвищення рівня безпеки конкретними діями, через що довіра до неї зростає;

місцева влада формує пріоритети в сфері розвитку міста (території), які важливі для населення, та передбачає ефективний план досягнення цілей;

безпечна територія привабливіша для інвестиційних проектів, а це дає можливість залучити зовнішні кошти для розбудови міст і селищ;

чим безпечніше місто чи село, тим воно комфортніше для туристів, які приносять додатковий прибуток для громади.

Навіщо Community Policing потрібна поліції?

Поліцейські є частиною громади, яку покликані захищати. Вони – гарантія того, що кривдники отримають законне покарання.

Втім, сучасна поліція у своїй роботі повинна орієнтуватися на потреби місцевої громади. Необхідність співпраці поліції та населення на засадах партнерства визначена Законом України «Про Національну поліцію».

Для чого ж були прийняті ці норми і навіщо самій поліції розвивати взаємодію з громадою:

завдяки залученню людей (наприклад, спільному патрулюванню, нагляду за територією і вчасному інформуванню патрульних) поліція ефективніше запобігає новим правопорушенням. Як наслідок, зменшується кількість роботи, пов’язаної із реагуванням на вчинені правопорушення і розслідуванням скоєних злочинів;

співпраця з активними мешканцями дозволяє заручитись підтримкою громади і будувати довіру між поліцейськими та населенням;

вирішення проблем, які турбують громаду, сприяє формуванню позитивного іміджу поліції;

співпрацюючи з громадою, поліція підвищує обізнаність мешканців про свою роботу (наприклад, про межі компетенції поліцейських або про альтернативні шляхи вирішення проблем). А це дозволяє в подальшому зменшити навантаження на патрульну поліцію.

В яких країнах працює Community Policing?

Принцип СоР впроваджений та ефективно працює у таких країнах, як Бельгія, Болгарія, Кіпр, Чехія, Данія, Німеччина, Естонія, Іспанія, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди, Польща, Велика Британія та США.

 

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних